top of page
Over floaten
Effecten van floaten

Floaten is een bijzondere, bewezen ontspanningsmethode;

namelijk het drijven op zout water in een speciaal daarvoor ontwikkelde float room. Tijdens het floaten ervaar je hoe het voelt om te zweven en voor even helemaal gewichtloos te zijn. Alle prikkels zoals zwaartekracht, licht en geluid, worden uitgesloten, dit wordt Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) genoemd. Het water in de float room wordt verwarmd op lichaamstemperatuur, waardoor het lichaam geen temperatuurverschil kan voelen met het water. Dit geeft het gevoel dat het het lichaam één geheel vormt met het water en denken je hersenen dat je “zweeft”.

  • bewezen afname van stresshormoon (cortisol)

  • bevordert herstel na lichamelijke arbeid en sport

  • verbetert de bloedsomloop

  • verhoogt de concentratie en creativiteit

  • verbetert slaappatroon

  • verlicht pijn en verlaagt bloeddruk

  • verzorgend voor de huid door gebruik van Epsom zout

  • bestrijdt vermoeidheid

  • ervaren van gewichtloosheid bij zwangerschap en herstel na bevalling

De zoutwaterbaden worden ingezet voor zowel medische therapieën, als voor ontspanning en wellness. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat floaten de productie van stresshormonen reduceert en een (te hoge) bloeddruk aanzienlijk verlaagt. Floating heeft hierdoor een positief effect op stressproblematiek, chronische pijnklachten, vermoeidheid en overbelasting. Het stimuleert herstel, ook na het (intensief) sporten.

In onze float rooms gebruiken we Epsom zout (Magnesiumsulfaat), dat ervoor zorgt dat je magnesiumspiegel wordt verhoogd door opname via de huid. Floating werkt hierdoor ook positief bij huidklachten. Tijdens een float sessie produceren je hersenen zogenaamde thèta-golven (hersengolven), die normaal gesproken voorkomen tijdens de REM-slaap of gedurende diepe meditaties. Hoe meer ontspannen je bent, des te groter de kans op sterke thèta-golven. Dit gaat gepaard met het vrijkomen van endorfine, het stofje dat een gevoel van geluk en euforie veroorzaakt in ons lichaam. Deze effecten zorgen ervoor dat floating een zinvolle aanvulling is op behandelingen voor mentale en psychische klachten.

Voor wie?

Floaten is voor iedereen die wil ontspannen, lichamelijk en geestelijk wil herstellen en stress wil verminderen. Dit kan een moment voor jezelf zijn of je boekt voor twee personen en float dan beide tegelijk in een privé float room. Ben je zwanger? Juist dan is het aangenaam om tijdens het floaten de gewichtloosheid te ervaren en de  extra belaste wervelkolom en het bekken te laten ontspannen. Floaten wordt zowel medisch als voor ontspanning en wellness ingezet. Even een moment voor jezelf zonder prikkels van buitenaf. Na een uur floaten voel je je volledig ontspannen. Geniet na het floaten van een kopje thee in onze relaxruimte.

Float room

 

Floaten doe je in een privé float room. Dit een goed geventileerde “kamer” met daarin je eigen float bad met zout water. Deze kamer bevindt zich in een privé badkamer die tijdens de gehele float sessie tot jouw beschikking staat. In de badkamer bevinden zich een omkleed gedeelte, een douchegelegenheid en alles wat je nodig hebt voor een ontspannen float sessie; handdoeken, douchegel, shampoo en oordopjes.

We maken gebruik van ruime float rooms, waarin je gewoon rechtop kunt staan. Dit heeft voordelen ten opzichte van de meer claustrofobische float tanks. In de float room heb je zelf het beheer over de deur, het licht en het geluid.

bottom of page